pirmdiena, 2010. gada 28. jūnijs

Miķeļa lielais plāns



nu ok - šis nav Miķeļa lielais plāns. Lielais veloplāns aptvēra visu Eiropu, daļu Āzijas aptuveni 2000 Ls izdevumos un kādus 6 mēnešus laika :D

Bet par šo Skandināvijas velobraucienu Miķelis domāja jau sen, kādu gadu vai divus. Par atvaļinājuma velotūri es to nebiju ar mieru izvēlēties, jo karstu laiku un siltas pludmales tur jūnijā nevar baudīt.

Aptuveni plāns ir šāds:


Uz Tromso ar lidmašīnu, atpakaļ no Stoholmas ar prāmi.

Ekipējums un sagatavotība:
Līdzi tiek ņemts paša ritenis, uzliktas īpaši izturīgas riepas, pamatīgāka riteņa kāja, aizmugurējās velosomas un priekšējā.
Lidmašīnai papildus biļetei tika pirkta 1 nododamā bagāža, un 1 bagāža-ritenis. Turpceļā ritenis tika iepakots riteņu kartona kastē, kādās tos saņem veloveikali, atpakaļ ar prāmi braucot viss vienkārši.
Telts, guļammaiss, deglis gāzes baloniņam, Norvēģijas un Zviedrijas kartes, siltā apakšveļa, ķivere.
Šokolādes batoniņi enerģijai kādi 12 gab, 1 konjaciņš, 2 gab gaļas konservi, griķu pārslu paciņas utml.
Pats viņš ir labā formā - satrennējies skienot pa 13 km 4 reizes nedēļā, tikko gūta pieredzīte riteņbraukšanā Horvātijas kalnos.
Lai nebūtu jāraksta sms visiem, twiteritī tiek mestas informatīvās sms.

1.diena Rīga - Tromso

avioreiss ir vakarā 20:20



Tromso lidostiņa ir maza, tajā Miķelis sastellēja riteni, apēda līdzpaņemtās maizītes un pārlaida nakti. Gulējis esot gan kādas 2 h.



2.diena Tromso - Lysnes

Neforšā diena ja tā var teikt - izrādās ir auksti tiešām :) + 8 grādi. Visapkārt kalni ar sniegu, pie kādas upītes sniegu pat var aptaustīt.



Ar prāmi dodas uz Senjas salu.
Vakarā kempings, kurā jūties vienīgais klients. Zīmīte pie durvīm saka, ka ja neviena administrācijā nav - neuztraucies, iekārtojies, gan jau kaut kad kāds uzradīsies un visu nokārtos.



Vakara kašķītis ir atklājums, ka nopirktais gāzes baloniņš neder deglim, līdz ar to - siltas vakariņas izpaliek. Bet izdodas uztaisīt tēju, jo krāna karstais ūdens esot izrādās tiešām karsts :)
Noskaņojums kopumā pēc īsti negulētās iepriekšējās nakts un gāzes balona neražas nav labs, tāpēc agri liekas gulēt - rīts gudrāks par vakaru.

3.diena Lysnes - Sjovegan

noskaņojums ir jau labs, riktīgi ir pagulēts, kādas 14h, ir siltāks

Pusdienas autobusa pieturā ar skatu uz fjordiem, dabūts īstais gāzes baloniņš, aiz muguras ~50km, plānots vēl kādi 50 km šodien

vakarā ir patīkams pārsteigums - īsts kempings, pat ar kafejnīciņu, kurā var dabūt lielu porciju, kurā ir milzu hamburgers, frī un salātiņi :) par 13 Ls. Nežēlīgi dārgi, bet Miķelis saka, ka laikam nespēs turēties pretī :)



Ir vēl viens pārsteigums - izrādās, ka pa vakardienu ir apēdušies visi šokolādes batoniņi :D



cenas Norvēģijā veikalos pārtikai tā apmēram 3-4 reizes dārgākas (Zviedrija droši vien pēctam liksies patīkami lēta :D), Coca-cola 0.5 l maksā 1.30 ls, patīkami lēti esot bijuši banāni par 2 Ls ar kapeikām :), maize maksājot ap 2.5 Ls, bet kempingu cenas kā visur - 10-12 Ls ar riteni teltsvieta. Un dzeramais ūdens nav jēpērk - katrā strautā var pasmelt.
Uz jautājumu kurš plāns tiks izvēlēts - a vai b - atbilde ir, ka Norvīkā griezīs uz Zviedriju. Fjordi apskatiti un jau apnikuši un Norvēģijas cenas nevilina pakavēties ilgāk.

Nav komentāru: